Ψυχολόγος Παπαστεργιάδου Κατερίνα

 

Άγιος Δημήτριος

 

Συνεδρίες και μέσω Skype

 
 
 
 
 
 
 

Άγχος - Κρίσεις Πανικού

 


 
Ένας απο τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες στη ζωή μας, που διαταράσσει την ισορροπία και τη λειτουργικότητά μας, αποτελεί το άγχος. Το άγχος, ως μηχανισμός, είναι φυσιολογικός και προστατευτικός προς το ίδιο μας το σώμα, ωστόσο, η διάρκεια που θα επιτρέψουμε στο σώμα μας να υπερ λειτουργεί, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια “απειλή”, είναι αυτή που πυροδοτεί την πληθώρα σωματικών αλλά και ψυχικών προβλημάτων.
Η πιο συχνή έκφραση αυτής της ψυχολογικής υπερδιέγερσης είναι με τη μορφή της κρίσης πανικού.

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια κατάσταση έντονου άγχους και ψυχολογικής διέγερσης,όπου το άτομο κυριεύεται απο έντονο φόβο, ενώ μπορεί να ακολουθεί ένα πλήθος συμπτωμάτων, σωματικών ή/και ψυχολογικών (π.χ. στομαχικές διαταραχές, ταχυπαλμίες, δύσπνοια, αίσθηση του ατόμου οτι αλλοιώνεται η πραγματικότητα γύρω του, ότι βγαίνει έξω απο το σώμα του κ.α.).

Στατιστικά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει βιώσει τουλάχιστον μια φορά ένα είδος κρίσης πανικού (έως και το 4% του πληθυσμού), ενώ οι γυναίκες φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα επεισόδια από τους άντρες.

 
 
 
Ο λόγος που κάνει την εμφάνισή της η κρίση πανικού συνήθως οφείλεται σε κάποιο στρεσσογόνο παράγοντα στο περιβάλλον του ατόμου εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, πολλές φορές η αίσθηση αυτή εμφανίζεται αιφνίδια, χωρίς κάποια προφανή αιτία. Σε αυτή την περίπτωση, η εμφάνιση του επεισοδίου φαίνεται να σχετίζεται με το μακροπρόθεσμο στρες στο οποίο το άτομο έχε υποβάλλει τον εαυτό του και το σώμα του, με αποτέλεσμα το τελευταίο να “ξεσπά”. Έπειτα από την εμφάνιση μιας και μόνο κρίσης πανικού, και μόνο ο φόβος και η σκέψη πως κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί, είναι ικανός απο μόνος του να πυροδοτήσει τα συμπτώματα εκ νέου.

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά την κρίση πανικού, κάτι που συνεπάγεται τη διαφορετική επίδραση που μπορεί να έχει στη ζωή του. Κάποια άτομα μαθαίνουν να ζουν με τις κρίσεις πανικού και να τις διαχειρίζονται με διάφορους τρόπους (τεχνικές χαλάρωσης, συμπεριφορικές τεχνικές κ.α). Άλλα άτομα πάλι κυριεύονται από μόνιμο άγχος, ενω μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και συμπτώματα κατάθλιψης λόγω της ανημποριάς που αισθάνεται το άτομο απέναντι στο φόβο και στα συμπτώματα.

Το “κλειδί” για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, είναι σε πρώτη φάση η ίδια η επαναπροσέγγιση της ερμηνείας του άγχους από το άτομο. Είναι σημαντικό πρώτα να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε, και ύστερα να προχωράμε στους τρόπους αντιμετώπισης, που αποτελούν το δεύτερο και εξίσου σημαντικό σημείο.
 
 
 
Μέσα από ένα κύκλο ψυχοθεραπειών, το άτομο έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πρώτα απο όλα τον εαυτό του, το σώμα του, να κατανοήσει τα συμπτώματά του και τον λόγο που αυτά πυροδοτούνται, και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και των συσχετίσεων - στρεβλώσεων που έχει δημιουργήσει και παγιώσει στο μυαλό του (πχ ταξίδι με αεροπλάνο → στρες και φόβος → συμπτώματα πανικού → φόβος θανάτου → κρίση πανικού).

Όταν το άτομο καταφέρει να αντικαταστήσει αυτά τα μοτίβα σκέψεων που του προκαλούν τη δυσλειτουργία και τον πανικό με άλλα λειτουργικά μοτίβα, σταματάει να εκπέμπεται και το “σήμα κινδύνου” από το ίδιο το σώμα. Είναι μια διαδικασία σταδιακή, που όμως στο πέρας της προσφέρει στο άτομο την ηρεμία και την ισορροπία που χρειάζεται να έχει με το νου και το σώμα του.
 
 
 
 
“Όταν το μυαλό, το σώμα και η ψυχή είναι σε αρμονία, η ευτυχία είναι το φυσικό επακόλουθο”
Deepak Chopra